Wat is mijn huis waard? – Een antwoord voor alle huizenkopers

waardebepaling huis

U kunt mogelijk niet bepalen hoeveel uw huis waard is voordat u een deal sluit.

De taxatie is echter slechts een onderdeel van het verkoopproces van een huis. Veel vastgoedprofessionals en huiseigenaren doen een taxatie wanneer ze voor het eerst een makelaar benaderen over het financieren van een vastgoeddeal. Sterker nog, veel kopers maken zich helemaal niet druk om een taxatie voordat ze een huis kopen.

Wat is mijn huis waard, zegt dossman?

Een makelaar in onroerend goed of een hypotheekmakelaar zal u vertellen dat de marktwaarde van uw huis het bedrag is dat uw huis waard is, verminderd met eventuele pandrechten, vonnissen en belastingen. Als u bijvoorbeeld een woning met een hypotheek bij twee verschillende banken heeft gekocht en uw koper is in gebreke gebleven met de lening, dan kunnen de hypotheekverstrekkers uw huis in eigendom nemen. Ze zouden dan uw huis kunnen afsluiten en verkopen voor minder dan wat u ervoor betaald heeft.

Als u een huis heeft gekocht in een slechte economie, heeft u mogelijk meer betaald dan de marktwaarde. Dat is een les die u al vroeg in uw leven moet leren. Sommige kopers zullen in tijden van financiƫle nood meer betalen voor huizen, maar sommige kopers zijn bereid met hun verkopers te onderhandelen en met minder genoegen te nemen. Wat is mijn huis waard, zegt dossman, hangt af van hoe kopers in de huidige markt geprijsd worden. Historisch gezien werden huizen op goede locaties verkocht voor meer dan hun marktwaarde, dus aarzel niet om uw makelaar te raadplegen.

Wat mijn huis waard is, zegt Dossman, hangt af van waaruit je huis is opgebouwd en hoeveel vierkante meters je hebt.

Als u in een klein huis woont met weinig vierkante meters en ingebouwd slaapkamermeubilair, zal een taxatie door een taxateur uw huis waarschijnlijk onder de marktwaarde waarderen. Aan de andere kant, als u een huis bezit met een hoge vierkante meter en ingebouwd slaapkamermeubilair over de hele lengte, is de kans groter dat u een topdollar voor uw huis krijgt. De taxateurs kijken ook naar de staat van de woning en eventuele verbeteringen die zijn aangebracht sinds u deze heeft gekocht.

Marktwaarde en taxaties zijn twee totaal verschillende dingen, dus probeer ze niet te gebruiken om de verkoopprijs van uw huis vast te stellen. Als u er een gebruikt om de prijs vast te stellen die u uw huis verkoopt, kost dit u geld. Probeer in plaats daarvan te bepalen wat uw huis echt waard is op basis van waarvoor het zou verkopen op basis van de huidige locatie en de voorzieningen. Makelaars in onroerend goed kunnen u hierbij helpen, of u kunt het zelf doen. Hoe dan ook, je eigen onderzoek doen en veel vragen stellen, zal op de lange termijn zijn vruchten afwerpen.

Als je je afvraagt “Wat is mijn huis waard?” Voordat u een advertentie in de krant plaatst, vertelt u uw makelaar dat u bereid bent te verkopen. Uw makelaar zal op basis van de marktomstandigheden een passende vraagprijs bedenken. Ze kunnen u echter niet dwingen om te verkopen. Als u niet wilt verkopen, bent u hiertoe niet verplicht – het is uw voorrecht om weg te lopen bij de eerste aanbieding die u ontvangt.

Lees meer op deze webpagina: hoekstraenvaneck.nl